Kljub temu, da je bila letošnja letina slabša, kot običajno in se je za laskavi naslov najtežje buče Mozirskega gaja v soboto, 25. septembra, potegovalo le 10 buč, smo kljub vsemu v letu 2021 presegli rekord najtežje buče iz lanskega leta. Medtem, ko so se lani, ko smo na tehtnico položili bučo Janka Lovšeta iz okolice Trebnjega, številke ustavile na 713 kg, so se te letos ustavile še višje. Lovše je z letošnjo bučo presegel svoj lanskoletni rekord. Letos je namreč njegova buča po uradnih podatkih tehtala kar 719 kg.

2. mesto si je prislužil Erik Rink Perme iz okolice Litije. Njegova buča je tehtala 510 kg. 3. mesto pa je dosegla buča Uroša Fifolta iz okolice Novega mesta, s 472 kg.

Presegli tudi rekord najdaljše buče

Leta 2019 smo v Mozirskem gaju prvič merili najdaljše buče. Slovenski rekord je takrat postal 178 cm. Letos pa je najdaljša buča merila 200 cm. In prav tako kot leta 2019, jo je tudi letos uspelo vzgojiti Zlatku Podgoršku iz okolice Ptujske gore. Drugo najdaljšo je sicer vzgojil Erik Rink Perme in je merila 180 cm.

Gojitelji so tudi letos lahko prav tako tekmovali s svojimi lubenicami. Lovili smo namreč lanskoletni rekord Uroša Fifolta, vendar tokrat rekorda nismo presegli. Najtežja lubenica je namreč letos tehtala 47 kg. Pravzaprav sta bili dve enako težki, tako da sta si prvo mesto razdelila Janko Lovše in Uroš Fifolt.

Najlepšo bučo so letos izbirali obiskovalci tekmovanja v Mozirskem gaju. Ta laskavi naslov si je prislužila po teži drugo uvrščena buča Erika Rinka Permeta, ki je težka 510 kg.

Tekmovanje uvod v jesensko razstavo, ki vabi v Mozirski gaj le še do 10. oktobra

Sobotno tekmovanje za najtežjo bučo je bilo tudi uvod v jesensko razstavo buč in cvetja v Mozirskem gaju. V Mozirskem gaju je namreč še kako mogoče čutiti jesen, obiskovalci pa si boste v času razstave lahko ogledali tako buče velikanke in bučne aranžmaje kot jesensko cvetje.

Velika jesenska razstava buč in cvetja v Mozirskem gaju bo potekala do 10. oktobra, ko se bo park za nekaj časa zaprl.

Pred koncem sezone še podelitev Ponya

Do konca sezone nas čaka še podelitev kolesa Pony, s katerim so se obiskovalci lahko fotografirali in nam pošiljali svoje fotografije vse od poletja dalje. Če si bo v nagradni igri Pony kolo prislužil tisti, ki bo s svojo fotografijo zbral največ všečkov v albumu na naši FB strani, pa bo tisti, ki bo najbolj navdušil strokovno komisijo, domov odnesel letno vstopnico za Mozirski gaj za prihodnjo sezono.

Podelitev omenjenih nagrad bo predvidoma v soboto, 2. oktobra, ob 10h zjutraj.

Izkoristite torej še zadnje dneve odprtja Mozirskega gaja. Obiščite nas in si napasite oči na darovih narave ter začutite barvitost jeseni.