Človek že iz davnine pozna zdravilni učinek rastlin, ljudski zdravilci pa so to vedenje in znanje ohranjali in prenašali skozi stoletja.

Gojenje zelišč se je pojavilo pri Egipčanih, Grkih in Babiloncih, Rimljani pa so imeli urejene vrtove kot sestavni del bivališč, na vrtu pa so imeli posajena tudi zelišča.Ljudsko zdravilstvo na Slovenskem temelji predvsem na uporabi nabranih zelišč, kajti le redka zelišča so naši predniki gojili.

Zelišča so uporabne rastline.

Zelišča so uporabne rastline, ki jih zaradi njihovih lastnosti in učinkovin pogosto enačimo z zdravilnimi rastlinami. Zelišča naše telo oskrbijo z minerali, vitamini in učinkovinami, ki vzpodbujajo delovanje posameznih organov in imunskega sistema ter vzpostavijo naravno odpornost našega organizma.

Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu so leta 1976 ustanovili Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin kot osrednjo institucijo za raziskovanje pridelovanja, predelovanja in uporabe zelišč. Sodelovanje z Mozirskim gajem se je začelo leta 1991, današnjo obliko in podobo pa je zeliščni vrt v parku začel dobivati leta 2003.