Kaj je kašča?

Gre za shrambo kmečkega gospodarstva, v kateri so bile v spodnjem delu običajno lesene skrinje za shranjevanje moke in žita, v zgornjem delu so hranili meso in mast, kletni prostori pa so bili namenjeni za hrambo krompirja in podobnih pridelkov. Nekoč je bila kašča neke vrste ogledalo kmetije, zato so ženske na »ganku« oziroma balkonu gojile cvetje in tako naznanjale obiskovalcem, da so pri hiši urejeni ljudje. Velikost kašče je pričala o ekonomski moči kmetije, zato so ponekod kašče gradili v več nadstropij.

Kašči v Mozirskem gaju

Kašča, ki stoji neposredno v bližini vhoda v Mozirski gaj, je nekoč stala v Podteru na kmetiji Komšak. Ko so jo razdirali, da bi jo ponovno postavili v parku, so med trami našli list, na katerem je pisalo: »Bila je gorpostavljena v letu 1741.« Kašča je torej kar častitljive starosti.

Druga kašča v gaju stoji blizu ribiškega doma, nekoč pa je stala na kmetiji Globst v Primožu nad Ljubnim ob Savinji. Urezana letnica pove, da je bila postavljena leta 1731, razpored prostorov v njej pa ni tipičen za kašče, ki so sicer značilne za Zgornjo Savinjsko dolino.