V Mozirskem gaju je 21. septembra 2019 potekalo 9. državno tekmovanje v tehtanju za najtežjo bučo. Sodelovalo je 18 orjaških buč, ki so jih k nam pripeljali iz vse Slovenije in celo iz Avstrije, in prav nobena ni tehtala pod 100 kg.

Lovorika za najtežjo bučo je že tretjič po vrsti pripadla gojitelju Urošu Fifoltu iz Novega mesta. Najtežja buča je tehtala 658 kg. 2. mesto si je prislužila buča težka 631 kg Martina Jeharta iz Slovenj Gradca, 3. mesto pa 578 kg težka buča gojitelja Janka Lovšeta iz Trebnjega. S temi številkami sicer nismo presegli rekorda iz leta 2016, vendar sta novosti, katerima smo bili priča v Mozirskem gaju to leto, vsekakor postregli s presenečenjem.

razstava buc mozirski gaj 2019 2 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostem

Letos prvič smo izbrali tudi najlepšo bučo Mozirskega gaja. Tričlanska žirija je mesto lepotne kraljice namenila buči Sebastijana Kojzeka iz Ruš. Ta je bila sicer težka 569 kg.

Prvič letos pa smo imeli tudi t. i. tekmovanje long gard – tekmovanje za najdaljšo bučo. Posledično smo dobili tudi 1. slovenski rekord najdaljše buče. Tega je osvojil Zlatko Podgoršek  s 178 cm dolgo bučo. Gost Goran Lazić iz Srbije, iz Kikinde iz Vojvodine, pa nam je pripravil še prav posebno presenečenje.

V Mozirskem gaju smo izmerili svetovni rekord za najdaljšo bučo. Ta je merila kar 395,4 cm, s čimer je krepko premagala dosedanji svetovni rekord za najdaljšo bučo – 379 cm.

Najdaljše buče med obiskom jesenske razstave v Mozirskem gaju žal ne boste več videli, saj jo bo z avtobusom domov odpeljal njen lastnik, oči pa si boste lahko napasli na bučah velikankah in na lepotni kraljici med bučami, ki vas bodo v Gaju čakale še vse do konca jesenske razstave.

razstava buc mozirski gaj - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostem