Mozirski gaj je odslej bogatejši še za eno novost – največje uglašene vetrne zvončke v Evropi. Zvončki vas že vabijo s svojimi ubranimi, harmoničnimi melodijami, s katerimi vas bodo očistili negativnih energij in vplivov Vesolja.

Vetrni zvončki v Mozirskem gajuNajbrž ste že slišali za vetrne zvončke ali mobile. Njihovi zvoki in energije očiščujejo prostor, od tega, kje so postavljeni, kakšni in iz česa so, pa je odvisno, kaj vam lahko prinesejo v dom in življenje.

Anton Petek je obrtnik, ki ste ga v Mozirskem gaju v preteklosti že spoznali. Ukvarja se z izdelovanjem in prodajo piščalk, ki ste jih najbrž že zasledili na kakšni od stojnic v Gaju. Že od nekdaj ga privlačijo zvoki, še posebej tisti, ki prihajajo iz narave in okolice. »Zvoki so povsod okrog nas,« pravi in meni, da se moč zvoka lahko in mora izkoristiti. Pred leti se je tako srečal z vetrnimi zvončki in takoj so ga očarali, zato se je odločil, da jih bo poskusil izdelati tudi sam.

Vetrni zvončki v Mozirskem gajuPo dveh letih raziskovanja je začel zvončke ustvarjati. Prve uglašene zvončke je podaril centru za slabovidne v Škofji Loki, po 4 mesecih dela pa smo vetrne zvončke, ki so celo največji uglašeni v Evropi, dobili tudi v Mozirskem gaju.

»Vetrni zvončki, ki jih dobite v trgovinah, so sicer lahko lepi, a le redko vam pomagajo pri čiščenju negativnih energij. To zmorejo le pravilno uglašeni zvončki,« pravi Petek in točno takšne – uglašene, ki odstranjujejo negativne energije – imamo sedaj v Gaju.

Največja cev je uglašena na približno 32 Hz, kar je zelo nizek ton, ki ga ne dobite niti iz klavirja, ton pa je mogoče slišati šele v harmoniji z ostalimi cevmi. »Ena cev ne prinese pravih zvokov. Zvončki zazvenijo tako kot je treba šele, ko dobi glavna cev bratce in sestrice,« se je poetično izrazil Petek. Pri izdelovanju zvončkov mu je pomagal še Roman Dermol, ki je izdelal lesene dele zvončkov. Les je pridobil iz jesena. Oba ustvarjalca sta svoj čas in idejo prispevala prostovoljno.

Največji uglašeni vetrni zvončki v Evropi - Mozirski gajDa boste lahko zvončke zanihali tudi vi, so obogateni še z iz lesa narejenim nihalom v obliki orjaškega tulipana. Zvončki so postavljeni v krogu in tako odbijajo vso negativno energijo, ki pride iz Vesolja. Če se prepustite njihovim harmoničnim zvokom, pa bodo negativnih energij očistili tudi vas.

Gospod Petek se je namenil Mozirski gaj v prihodnosti obogatiti še z manjšo skulpturo, s katero bodo na svoj račun lahko prišli ljubitelji potrkavanja. Do 15. avgusta naj bi namreč v Gaju dobili še komplet manjših zvončkov, s katerimi boste tudi sami lahko ustvarjali ubrane melodije.

Čim prej nas obiščite v Mozirskem gaju in se prepustite nebeškim zvokom vetrnih zvončkov. Zanihajte orjaški tulipan in s tem poskrbite, da boste odstranili vso negativno energijo, ki vas obdaja.

 
Osnovni podatki:

  • Št. cevi: 5
  • Skupna dolžina: 22 m 76 cm 2 mm
  • Skupna teža: 252 kg
  • Izdelano iz: jekla, lesa in pomožnih delov
  • Uglašenost: C (frekvenca 32,7 Hz; G, A, D in E; možno je odstopanje do 2%)   
  • Idejni vodja: Anton Petek (Mozirje) v sodelovanju z Lee Hite (ZDA)
  • Izdelava: Leopold Mikek, Roman Dermol – Mizarstvo M&R
  • Investitor: Mozirski gaj, Ekološko-hortikulturno društvo Mozirje