V Mozirski gaj prihaja Največja razstava eksotičnih živali na prostem – 28. Bioexo. Potekala bo od 11. do 15. avgusta, od 9. do 19. ure. Zadnji dan, 15. avgusta, se bodo sicer živalce poslovile nekoliko prej, in sicer okoli 17. ure.

Na ogled bo kar 5 šotorov z različnimi živalmi

Živali boste našli v petih šotorih, razporejenih po vsem Mozirskem gaju. V vsakem bo posebna skupina živali, največja šotora pa bosta letos namenjena kačam in kuščarjem.

V šotoru za kače bo ponovno na ogled ena izmed najdaljših kač. Sicer pa boste na 28. Bioexo lahko srečali tudi mrežaste in burmanske pitoni, ki bodo v posebnih ogradah, da si jih bo mogoče ogledati tudi od blizu. Na ogled bodo še številne druge nestrupene kače.

V posebnem šotoru s kuščarji bodo bradate agame, varan, tegu, kajman, razni legvani, ne bodo manjkale niti barvne variacije panterjevih kameleonov, ki so bili lani glavna atrakcija.

Sicer vas bodo na razstavi eksotičnih živali razveseljevali tudi posebni kotički z insekti, pajki in želvami. Pridejo poniji, ki jih bo mogoče jahati. V soboto in nedeljo, torej 13. in 14. avgusta, pa v Mozirski gaj prvič pridejo tudi Main coon mački.

Čakajo nas mnoge aktivnosti

Med poletno razstavo eksotičnih živali ne bodo na ogled le živali, marsikaj se bo tudi dogajalo.

Na voljo bodo kotički dotika, kjer se boste pod nadzorom predstavnikov Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo lahko dotaknili raznih živali. Pripravljamo še večji otroški kotiček, kot leta prej. V njem boste našli kotiček s personalizirano slikanico dejanskih živali na razstavi, ki jih bodo otroci lahko barvali. Pa ustvarjalne delavnice, kjer se boste lahko preizkusili v posebni japonski veščini zgibanja papirja – origami. Mali razposajenci si bodo lahko dali poslikati obraz. Za popestritev pa bo zagotovo poskrbel tudi Lov za zakladom, kjer si boste z zbiranjem štampiljk lahko na koncu prislužili darilo – personaliziran tatoo, hkrati pa sodelovali v žrebu za velike nagrade.

Poleg tega se bo mogoče udeležiti posebnih delavnic za premagovanje živali. V dopoldanskem času vas čakajo delavnice odpravljanja predsodkov do ptičjih pajkov in drugih gomazečih bitij. V popoldanskem času pa delavnice odpravljanja predsodkov do kač, kjer boste lahko spoznali več različnih vrst kač, se jih dotaknili in se z njimi tudi fotografirali.

Delavnice trajajo 30 – 45 minut, odvisno od interesa. So plačljive, plačilo izvedete direktno društvu Bioexo. Na delavnici bo sicer dovoljeno fotografiranje in rokovanje z živalmi, prijaviti pa se je potrebno na posebnem obrazcu, ki ga najdete tukaj.

»Gre za dogodek za celo družino v družbi živali, v idiličnem ambientu, kjer imaš na vsakem koraku našega člana, ki ga lahko vprašaš karkoli glede živali in se tudi dotakneš določenih živali. V zoo imaš vse za mrežo, pri nas pa se posvečamo predvsem poučevanju in varstvu živali. Ko obiščeš vseh 5 šotorov, tako ne moreš ostati ravnodušen,« je o dogodku povedala Nika Matoh, predsednica društva Bioexo.

Pridejo tudi lipicanci

Leta 2019, ko smo organizirali odlično obiskano poletno razstavo eksotičnih živali in cvetja, so bili nekateri obiskovalci še posebej navdušeni nad lipicanci. Prav zaradi tega smo se odločili, da jih v Mozirski gaj povabimo tudi letos.

Lipicanci nas bodo obiskali na zadnji dan razstave, torej 15. avgusta. S konji se bodo predstavili jahači promocijske skupine na lipicanskih konjih. Prišlo bo kar 12 konjev, s 35 jahači vseh starosti. Šov z lipicanci bo potekal dvakrat, obakrat torej na 15. avgust, ob 11. in 16. uri.

Lipicanci bodo nastanjeni tik ob Savinji, v bližini kapelice Sv. Valentina. Njihov nastop pa bo potekal na velikem travniku nasproti Kmečke hiše.

Že tradicionalno nas bodo obiskali tudi papagaji. Kot vedno, se bo z njimi mogoče fotografirati.

Poletni Mozirski gaj je tudi lepo ocvetličen

Čeprav je tokrat na poletni razstavi poudarek na eksotičnih živali, gre, tako kot to pritiče Mozirskemu gaju, parku cvetja, hkrati tudi za razstavo poletnega cvetja. Poleti je Mozirski gaj namreč zelo lepo razcveten, hlad pa boste ujeli v senci dreves in žuborenju voda, ki park obdajajo.

V času razstave bodo pri nas tudi stojnice, kjer se bodo predstavili domači obrtniki. Uživali pa boste lahko v vseh naših čudovitih ikoničnih vrtovih, ki vas vedno znova očarajo.

Kratki napotki za obisk

Čeprav smo prepričani, da vse to že veste, je prav, da vas na nekatere stvari opozorimo še enkrat.

Z vstopnico za Mozirski gaj imate pravico tudi do ogleda razstave živali in nastopa lipicancev. Dodatno plačljive so samo nekatere aktivnosti, ki jih posebej ponuja Bioexo, kot so, na primer, delavnice za odpravljanje strahu pred živalmi. Za vstop na poletno razstavo veljajo tudi letne vstopnice.

Psi so v parku vedno dobrodošli, tudi v času razstave eksotičnih živali. Poskrbite le, da bodo na povodcu. Vseeno pa se je potrebno zavedati, da nas najbrž čaka gneča, zato je potrebno biti pripravljen tudi na to.

Kar se tiče vstopnic, so cene enake, kot skozi vse leto. Cenik najdete tukaj. Prost vstop imajo osebe, ki potrebujejo invalidski voziček, dve bergli, slepi ter osebe z motnjami v duševnem razvoju. Spremljevalci plačajo redno vstopnino. Evropska invalidska kartica ugodnosti v Mozirskem gaju ne velja.

Glede na pričakovano gnečo, vam predlagamo, da se izognete čakanju v vrsti in vstopnice kupite na spletu.

Prireditev bo potekala v vsakem vremenu. Ko boste iskali parkirišče, sledite navodilom redarjev. Poleg velikega parkirišča pred parkom, bodo na voljo še nekatera improvizirana parkirišča, h katerim vas bodo usmerili.