Tulipani so čudovite cvetlice, ki očarajo s svojimi barvami in oblikami, njihova nega pa ni povsem enostavna. Za nekaj nasvetov o tem, kako poskrbeti za to, da boste imeli tudi vi čudovite tulipane, smo povprašali gospo Elico, ki pri nas skrbi za cvetje.

gaj3Čeprav tulipani zacvetijo spomladi, se skrb zanje začne že jeseni. Čebulice je potrebno najprej razkužiti. »Čebulice za naše tulipane dobivamo iz Nizozemske. Jeseni jih prestavimo iz plastičnih gajb v lesene košare in jih za 15 minut pustimo v škropivu funganila, s čimer dosežemo, da nanje, ko so enkrat v zemlji, ne gredo živali in škodljivci. Po 15 minutah jih odcedimo in čebulice so pripravljene za sajenje,« je povedala Elica.

Preden se lotimo sajenja, je potrebno pripraviti grede v katere jih bomo zagrebli. Čebulice morajo biti posajene 10-15 cm narazen in vsaj 15 cm globoko v zemlji. Tako lahko namreč naredi tulipan med tem, ko raste, močne korenine globoko v prsti. Te morajo potem mirovati, zalivamo pa jih le v primeru, da so jeseni sušne.

gaj7Okrog novega leta začnejo čebulice kaliti, ko je vreme toplejše, pa začnejo cvetlice počasi tudi rasti. Kdaj točno bodo tulipani zacveteli, je odvisno (tudi) od  njihove sorte. »Poznamo zgodnje, srednje in pozne sorte. Ker pri nas ciljamo na to, da bi tulipani v vsej svoji veličini zacveteli okrog 1. maja, navadno uporabljamo nekoliko poznejše sorte,« je pojasnila Elica. Zalivanje se, preden tulipani zacvetijo, začne le, če je suša. Tulipanov nikoli ne smemo gnojiti.

Med tem, ko cvetijo, je tulipane seveda potrebno redno zalivati. Če želimo shraniti čebulice tulipanov in jih naslednjo sezono spet uporabiti, moramo potem, ko odcvetijo, čim prej odrezati cvet, liste pa pustiti dokler ne porumenijo, da čebulica preko njih še naprej dobiva hrano.
Ko se to zgodi, lahko čebulico pustimo, da se posuši ali pa jo pustimo v prsti. »Je pa čebulice mogoče puščati v zemlji le nekaj let in nič več,« opozarja Elica.

gaj5Tulipani v Mozirskem gaju

V Gaju je zasajenih vsako leto do 40 sort tulipanov. Katere sorte izberemo, je odvisno od časa cvetenja – želimo namreč posaditi nekoliko kasnejše sorte tulipanov – in od njihove barve, saj je naša želja, da bi v Gaju ljudi razveseljevali tulipani različnih barv in oblik. Letos smo npr. posadili okrog 150.000 tulipanov.

Najbolj značilne sorte tulipanov za Mozirski gaj so lilijski tulipani, ki so špičasti in cvetijo pozno, Darwinovi tulipani, ki so pravzaprav precej zgodnja sorta ter rokokojski tulipani, ki so nekako skuštrane oblike. Seveda ne moremo niti mimo sorte Mozirski gaj, ki je nastala prav za naš Gaj.

Pustite, da vas tulipani očarajo tudi letos in obiščite Mozirski gaj med razstavo tulipanov, od 26.4. do 2.5.