Ste si kdaj želeli, da bi lahko za svoje pokojne ljubljene naredili nekaj čisto posebnega? Nekaj več, kot le prižgali svečko in obiskali njihov grob? Sedaj lahko! Svojim ljubljenim pokojnim lahko podarite živ spomenik in s tem pomagate otrokom, ki so izgubili bližnje, parku Mozirski gaj in naravi sami. Mozirski gaj je namreč postal prvi Park življenja v Sloveniji.

Projekt Drevo za življenje

Projekt Slovenskega društva Hospic Drevo za življenje smo z veseljem podprli, saj verjamemo v podobne vrednote in radi pomagamo tudi takrat, ko smo celo sami potrebni pomoči.

Projekt Drevo za življenje vabi vse Slovence, da za umrlega svojca kupijo drevo, ki bi ga posadili v Parku življenja. S tem bi podprli proces žalovanja žalujočih, ki bi lahko obiskovali drevesa. V tišini bi lahko opazovali, kako njihova drevesa podpirajo življenje po smrti njihovih ljubih. S tem bi odkrivali smisel neskončnega življenjskega kroga, ki nas uči, kako drevo v sezonski menjavi podobe listov in tudi končnemu propadu, ves čas ustvarja in podpira nove oblike življenja.

Hkrati pa drevesa predstavljajo simboliko življenja. Iz drobnih semen počasi rastejo v simbiozi z ostalimi rastlinami, nato pa postanejo mogočna drevesa, ki nudijo domovanje različnim živalskim vrstam in nudijo osupljiv pogled za sprehajalce, ki si lahko odpočijejo tudi v njihovi senci. Vsako jesen nam lepo pokažejo, kako je tudi minevanje lahko nekaj lepega in duhovno bogatega.

Spominsko drevo je tako čudovit in izviren način ohranjanja spominov na ljudi, ki nas zapustijo. Z drevesom, ki ga posadimo, izkažemo spoštovanje tako pokojniku kot tudi našemu planetu. Spominsko drevo simbolizira dolgo življenje in je drevo, ki bo na nek način »živ spomin« na pokojnega. Spomin, ki bo še dolgo po smrti bližnjega izžareval njegovo življenje. In bo spomin za več prihajajočih generacij.

Sedaj lahko »svoje« drevo posadite tudi v Mozirskem gaju. Naš park je namreč postal prvi t.i. Park življenja v Sloveniji, sledili mu bodo tudi drugi. Večina dreves bo svoje mesto zaenkrat našla v Japonskem vrtu. Na velikem plakatu na vhodu v park pa bodo zapisana imena pokojnih katerim so drevesa namenjena.

Z nakupom rastline, ki jih bomo posadili v Mozirskem gaju, boste posadili živ spomenik dragi pokojni osebi in s tem podprli okolje, naravo, sanacijo po poplavah, torej življenje samo. Hkrati pa boste pomagali žalujočim otrokom, ki so izgubili nekoga bližnjega, največkrat katerega od staršev, katerim bo denar, s katerim boste plačali zasaditev drevesa, namenjen. Mogoče je izbrati malo, srednje ali veliko spominsko drevo.

Kako poteka proces?

Če se boste odločili, da bi želeli posaditi Drevo za življenje, v spletni trgovini Slovenskega društva Hospic oddate naročilo in pred zaključkom nakupa v okvirček zapišete komu je drevo posvečeno. (https://hospic.si/product-category/drevozazivljenje/) V Mozirskem gaju bomo to drevo zasadili, ime pa bo dopisano na tablo, ki bo postavljena v parku in bo opominjala na vse, ki so jim drevesa posvečena.

Več informacij lahko dobite pri samem Slovenskem društvu Hospic, ki je projekt zasnovalo in v katerem se trudijo, da bi vsako leto posadili 20.000 dreves, saj približno toliko ljudi v Sloveniji vsako leto tudi umre.

Prva drevesa smo že posadili

Prva spominska drevesa smo že zasadili. Svoje mesto so našla v Japonskem vrtu. Jonu Kanjirju iz Slovenskega društva Hospic, ki je koordinator projekta v Mozirskem gaju, se je pridružil še novinar oddaje Dobro jutro, Goran Obradović, in skupaj sta simbolno posadila prvo drevo.

Bi tudi vi želeli zasaditi Drevo za življenje? To je mogoče kadarkoli, zato le kontaktirajte bodisi društvo bodisi nas in dobili boste vse potrebne informacije. Naredimo skupaj nekaj dobrega za naravo in za svoje srce.