mozirskigaj pustmozirski 1 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostem

Pustni vikend je za nami, pustni torek pa bo zdaj zdaj tu.

Pust Mozirski ima v Mozirju zelo dolgo zgodovino. Nekateri zgodovinski viri namreč kažejo, da so mozirski Pustnaki aktivni že krepko preko sto let. Prvič naj bi se namreč pojavili že leta 1891.

Še posebej pomembno leto za Pust Mozirski je bilo leto 1999. Avtohtoni in izvirni pustni običaji so namreč Mozirje takrat popeljali v združenje evropskih karnevalskih mest (FECC).

Pust Mozirski je, z izjemo leta ali dveh, ko je bila situacija takšna, da so karnevali povsod po Sloveniji žal odpadali, v zadnjih letih krepko obogatil program dogajanja v mestu. Skozi karnevale so se organizatorji vsakič znova potrudili, da so predstavili številne krajevne zgodbe in skozi maske oživeli pomembnejše dogodke leta pred tem.

pustmozirski mozirskigaj - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostemPovezovanje Mozirske gaja in Pusta Mozirskega

Če vemo, da se Pust Mozirski vsakič znova trudi na ogled postaviti mozirske zgodbe in dogodke, ki so se dogajali v kraju v času minulega leta. In, če se zavedamo, da je pomembna zgodba Mozirja tudi Mozirski gaj. Ni nič nenavadnega, da sta se naš park in Pust Mozirski že pred leti povezala.

Že nekaj let lahko tako skulpturo Pusta Mozirskega v Mozirskem gaju občudujete v sožitju z našim velikanskim in atraktivnim bonsajem v bližini Razglednega stolpa Svea. Pust Mozirski in Mozirski gaj pa skupaj promovirata tudi prelepo Mozirje na pustnih gostovanjih po vsej Sloveniji in v sosednjih državah. Skupaj sta namreč poskrbela za pustno točko, skozi katero predstavita Mozirski gaj v vseh letnih časih ter naš pomembni projekt, Božično bajko Slovenije.

Skupaj nastopili tudi letos

Letos se je situacija nekoliko umirila in tako sta Mozirski gaj ter Pust Mozirski lahko sledila svoji tradiciji. Ponovno sta se skupaj predstavila na pustnem karnevalu.

Minuli vikend sta gostovala pri kurentih na Ptuju. V torek, 1. marca popoldne, pa ju lahko pričakujete tudi v Mozirju.