Letos se v Mozirski gaj vrača tekmovanje cvetličarjev in vrtnarjev za pokal Mozirski tulipan ter Sloskills – Tekmovanje mladih cvetličark in cvetličarjev v Mozirskem gaju 2021.

Veseli nas, da bomo v parku letos spet gostili mlade cvetličarje in vrtnarje, ki bodo v petek, 17. septembra 2021, vse do poznega popoldneva preizkušali svoje spretnosti in kreativnost skozi ustvarjanje atraktivnih cvetličnih kreacij. V sklopu zgoraj omenjenih dveh tekmovanj bodo ustvarjali šopek, fantazijsko kreacijo in jesenski venček. Prav kategorija »jesenski venček« se bo štela tudi za tekmovanje, ki ga v Mozirskem gaju pripravljamo že dolga leta – tekmovanje za pokal Mozirski tulipan.

»Za ustvarjanje jesenskega venčka bodo cvetličarji in vrtnarji s seboj lahko prinesli jesenske plodove, s katerimi bodo venček popestrili. Kaj bodo imeli na razpolago za ustvarjanje v ostalih dveh kategorijah, pa bodo izvedeli šele na licu mesta,« nam je pojasnil Marjan Planinšek, podpredsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, zadolžen za cvetličarstvo. Planinšek nam je tudi zaupal, da na tekmovanju sicer pričakujejo od 10 do 20 tekmovalcev.

Tekmovanje za pokal Mozirski tulipan kot uvod v jesensko razstavo

Medtem, ko bodo za pokal Mozirski tulipan lahko tekmovali cvetličarji in vrtnarji vseh starosti, pa je tekmovanje Sloskills namenjeno le mladim. Tekmovanje bo namreč štelo za predizbor desetih tekmovalk oz. tekmovalcev, ki se bodo uvrstili na finalno tekmovanje SLOSKILLS prihodnje leto. Med njimi bo komisija izbrala enega, ki bo odpotoval na Euroskills 2023. Ta bo potekal v Sankt Petersburgu v Rusiji. Več o pravilih in tekmovanju si lahko preberete na strani www.florist.si.

Prepričani smo, da bodo izpod rok mladih (in morda starejših) udeležencev nastale atraktivne cvetlične kreacije, ki bodo zares vredne ogleda. Tako je bilo tudi vsa leta poprej, razen lani, ko smo zaradi razmer v državi tekmovanje žal morali odpovedati. V petek, 17. septembra, nas torej enostavno morate obiskati in si ogledati stvaritve naših cvetličnih umetnikov. Cvetličarji in vrtnarji bodo začeli ustvarjati okrog 9h zjutraj, okrog 16h pa bo sledila podelitev nagrad, priznanj in pokala.

Po 20. septembru, torej kmalu po tekmovanju, pa bomo v Mozirski gaj pripeljali tudi prve bučne aranžmaje, ki bodo uvod v razstavo buč, ki nas čaka od 25. septembra dalje. Prav 25. 9. vas namreč vabimo na že 11. tekmovanje v tehtanju buč, kjer bomo izbirali najtežjo, najlepšo in najdaljšo bučo ter najtežjo lubenico.

Dobrodošli v Mozirskem gaju. Začutimo jesen skupaj.