Mozirski gaj tudi letos organizira Državno prvenstvo v tekmovanju za najtežjo bučo.

Jesen je bila v Mozirskem gaju vedno v znamenju buč. Kljub temu, da je zaradi sanacije parka po hudih avgustovskih ujmah ta trenutno še vedno zaprt, bomo v sodelovanju s soorganizatorjem tekmovanja, društvom Bučmani iz Oplotnice, tudi letos pripravili tekmovanje za najtežjo bučo.

13. Državno prvenstvo v tekmovanju za najtežjo bučo
bo tokrat potekalo v soboto, 23. septembra 2023, ob 10. uri,
v Šmartnem pri Slovenj Gradcu 196 a – VRTNI CENTER JEHART.

Sprejem buč in prijava tekmovalcev se bosta začela ob 10. uri, uro za tem, torej ob 11. uri, se bo začelo tehtanje, kjer bomo vse do 13. ure iskali najtežjo bučo, ob koncu tehtanja pa bo potekala razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. Podelili bomo priznanja tudi za najdaljšo in najlepšo bučo ter najtežjo lubenico.

Skupaj s soorganizatorjem tekmovanja smo se dogovorili,
da se zaradi solidarnosti do poplavljencev letos nagradam odpovemo.

Naj spomnimo, da je lanska najtežja buča tehtala 533 kg, vzgojil jo je Janko Lovše. Rekord Mozirskega gaja pa smo zabeležili leto pred tem, ko je prav tako Lovšetu uspelo vzgojiti bučo velikanko težko kar 719 kg.

Mozirski gaj sicer zaenkrat še vedno ostaja zaprt,

kljub temu pa počasi spet dobiva lepšo podobo, čeprav bo sanacija zagotovo potekala še leta. Zelo smo hvaležni vsem prostovoljcem, ki so nam srčno priskočili na pomoč, ter vrtnarjem, ki nam bodo pomagali s sadikami cvetja za prihodnjo sezono, ko nas sicer v Mozirskem gaju ponovno čaka tudi razstava tulipanov, le da bo ta v manjšem obsegu, dopolnili pa jo bomo s slovenskim cvetjem.

Če bo vse po sreči, pa vas bomo v Mozirski gaj povabili že letošnjega decembra,
ko  načrtujemo Božično bajko Slovenije,
ki bo tokrat res nekaj posebnega.

Se vidimo torej decembra v Mozirskem gaju, do takrat pa….

Poiščite najtežjo bučo skupaj z nami tokrat na Koroškem.