zzn partnerji financerji 1 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostem

Projekt: Mreža Zdravo z naravo (ZzN) (več o projektu)
Delavnica: VAJE / TERAPIJE ZA LAJŠANJE TEŽAV NEVROLOŠKIH BOLNIKOV
Zdraviliški park Term Topolšica: 28.9.2018 (petek) od 10:30 do 12:00 ure
Mozirski gaj: 28.9.2018 (petek) od 17:00 do 18:30 ure

ZAKAJ:

Multipla skleroza je kronična bolezen centralnega živčnega sistema – možganov in hrbtenjače. Običajni simptomi vključujejo zamegljen vid, motnjo ravnotežja, slabo koordinacijo, nerazločen govor, odre-venelost, tremor, mišično oslabelost in krče, težave z mehurjem, težave s črevesjem, izjemno utrujenost ter težave s koncentracijo in spominom. Poleg teh težav se od 30 do 40 odstotkov bolnikov sreča z blago ali zmerno depresijo, ki je lahko posledica bolezenskih okvar, nastalih zaradi MS.

Vzrok pojava MS je neznan. MS je avtoimunska bolezen. Za avtoimunske bolezni je značilno, da imunski sistem, ki nas običajno brani pred zunanjimi vdori, kot so bakterije ali virusi ne deluje pravilno in se usmeri proti tkivu lastnega telesa – v tem primeru na mielin. Poleg kortikosteroidov, ki pomagajo pri okrevanju po zagonih so pomembne gibalne vaje in terapije, ki krepijo mišično strukturo in psihofizično sliko.

ZA KOGA:

Za osebe (in sorodnike, znance) z nevrološkimi težavami (multipla skleroza, parkinsonova bolezen in alzhaimerjeva bolezen). Pri terapevtski obravnavi bo najbolj intenziven fizio segment (Topolšica), ki bo svoje vaje kombiniral s horti vsebinami (sproščanje) in tudi api vsebinami (terapija s čebeljim strupom). Vse gibalne vaje (pilates, taiči, …) bodo posebej zastavljene in glede na izkušnje trenerke pilatesa z osebami z multiplo sklerozo lahko pričakujemo vsaj zastoj te zahrbtne bolezni.

KAKO:

zzn delavnica stres in depresija kako 1 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostemV okviru projekta ZzN bodo predstavljene demonstracijske vaje/terapije v naravnem okolju Mozirskega gaja in Term Topolšice. Izpeljane bodo v obliki povezanih 3-delnih delav-nic, kjer bo vsak dogodek namenjen določeni ciljni skupini: ali stres in depresija, ali dihalne težave in diabetes, ali multipla skleroza in druge nevrološke bolezni.

Dogodek (delavnica) bo imel 3 zaporedne delovne postaje: FIZIO, API in HORTI. Aktivnosti na vsaki delovni postaji bodo trajale največ 25 minut.

Med delovnimi postajami bo 10 minutni odmor namenjen osvežitvi (zeliščni čaj, degustacija medu). Zadnji odmor bo namenjen informiranju o projektu in o dosegljivosti pisnih ter video materialov.

 

 

 

 


zzn fizio terme topolsica 1 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostemGibalne vaje – Zmerna telesna aktivnost kot pilates ali taiči je vsekakor zaželjena pri prevenciji razvoja kognitivnih motenj, saj vzpodbuja metabolizem celotnega telesa, vpliva na krepitev mišic, izločanje dejavnikov rasti v centralnem živčnem sistemu ter endogenih endorfinov.

Nervofizioterapija – Obsega vadbo za vzdržljivost, zmanjšanje spastičnosti, izboljšanje ravnotežja in koordinacije in je pomembna za zmanjševanje vpliva simptomov na aktivnosti vsakodnevnega življenja. Učinkovite so vadba proti uporu, na tekočem traku, vadba hoje s pomočjo robota, hipoterapija, hidroterapija in terapija z ohlajevanjem.

Demonstracijska delavnica je namenjena:

  • Praktičnemu prikazu gibalnih vaj;
  • Informiranju o možnostih nadaljnjih vaj/terapij;
  • Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodita: Anja in Tina


zzn api 1 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostemTerapija s čebeljim strupom – Bistvo te terapije je, da bolnik prejme najmanjšo količino strupa, ki je najbolj učinkovita, saj je to najmanj neprijetno za bolnika. Čebelji strup ima veliko terapevtskih lastnosti, med drugim stimulira pretok krvi in zmehča mišice. Običajno se uporablja tehnika treh vbodov v obliki trikotnika. Pri tem se navadno ne uporablja živih čebel, temveč zgolj njihov strup, ki ga terapevt injicira. Ta terapija se lahko izvaja samo v prisotnosti zdravnika.

Demonstracijska delavnica je namenjena:

  • Praktičnemu prikazu api-terapije;
  • Informiranju o možnostih nadaljnjih terapij;
  • Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodi: Ivan


gaj 300x300 1 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostemMeditacija / joga – prikazane bodo različne  tehnike meditacije za izboljšanje cirkulacije krvi; ali arterijske, katera izboljšuje cirkulacijo v osrednjem živčnem sistemu in prenaša hranljive snovi ter kisik, ali/in tudi venske cirkulacije, ki odnaša škodljive snovi, proste radikale in CO2. Izboljšanje cirkulacije prispeva k zmanjšanju t.i. oksidacijskega stresa in nevrodegeneracije. Seznanili se bomo tudi z vplivom zdravilnih zelišč za lajšanje težav nevroloških bolnikov.

Demonstracijska delavnica je namenjena:

  • Praktičnemu prikazu sprostitvenih tehnik;
  • Informiranju o možnostih nadaljnjih vaj/terapij;
  • Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodita: Tina in Elica


Vsi udeleženci ste vabljeni, da se vključite v demonstracijske vaje/terapije pod vodstvom izkušenih trenerjev ter terapevtov z mednarodnimi licencami. Svetujemo, da se primerno oblečete in obujete, saj bodo vaje/terapije na prostem. V primeru slabega vremena bodo vaje pod kozolcem v gaju in v telovadnici v Termah Topolšica.

V kolikor pri vajah/terapijah neposredno ne boste sodelovali, ste vseeno vabljeni, da si vaje ogledate, in da se nam po zaključku dogodka pridružite na druženju, klepetu in degustaciji krepilnih zeliščnih čajev in čebeljih izdelkov.

NASLEDNJI DOGODEK:

  • 28. 9. 2018 ob 18:30 uri – Ustanovitev Mreže Zdravo z naravo (v Mozirskem gaju)