zzn partnerji financerji 1 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostem

Projekt: Mreža Zdravo z naravo (ZzN) (več o projektu)
Delavnica: VAJE / TERAPIJE ZA LAJŠANJE ASTME IN DIABETESA
Zdraviliški park Term Topolšica: 21.9.2018 (petek) od 10:30 do 12:00 ure
Mozirski gaj: 21.9.2018 (petek) od 17:00 do 18:30 ure

ZAKAJ:

Pri astmi gre za trajno (kronično) vnetje dihalnih poti. Pri tem se sapnice (bronhiji) na običajno nenevarne povzročitelje odzivajo z močno vnetno reakcijo. Astmatik je preobčutljiv za različne dražljaje, kot so pelod, hišne pršice, hladen zrak, megla, pretiran telesni napor ali duševna obremenitev. Vnetna reakcija povzroči nabrekanje sluznice dihalnih poti, zvečano nastajanje goste sluzi in močnejšo prekrvavitev. Zaradi vseh teh procesov se dihalne poti tako močno zožijo, da ne morejo več dovajati dovolj zraka. Spodaj predstavljeni alternativni načini lajšanja astme so lahko le dopolnilo zdravljenju in to ob dovoljenju zdravnika.

Sladkorno bolezen tipa 2 so včasih imenovali odrasla ali od inzulina neodvisna sladkorna bolezen; to je najpogostejša vrsta sladkorne bolezni. Sladkorno bolezen tipa 2 ima približno od 90 do 95 % vseh, ki imajo sladkorno bolezen. Pri sladkorni bolezni tipa 2 trebušna slinavka ne izdeluje dovolj inzulina, hkrati pa telo inzulina ne uporablja učinkovito. Poleg klasične – inzulinske terapije – gibanja in telesne aktivnosti, prehranskega reda in izogibanja slabih življenjskih navad so v uporabi tudi alternativne metoda lajšanja in zaviranja negativnih učinkov sladkorne bolezni. Le-te prikazujemo v nadaljevanju.

ZA KOGA:

Za vse, ki imajo težave z astmo in/ali sladkorno boleznijo in se želijo seznaniti ter poizkusiti tudi dopolnilne tretmaje s HORTI, FIZIO in API vajami/terapijami. Še posebej je astmi in diabetesu izpostavljena generacija starejših (55+) z oslabelim imunskim sistemom. Projekt ZzN je preventivno naravnan in s tremi sklopi vaj ter terapij želi zmanjšati negativne posledice astme in diabetesa.

KAKO:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1536306348459{margin-top: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6603″ img_size=”medium” alignment=”center” onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]V okviru projekta ZzN bodo predstavljene demonstracijske vaje/terapije v naravnem okolju Mozirskega gaja in Term Topolšice. Izpeljane bodo v obliki povezanih 3-delnih delavnic, kjer bo vsak dogodek namenjen določeni ciljni skupini: ali stres in depresija, ali dihalne težave in diabetes, ali multipla skleroza in druge gibalne težave.

Dogodek (delavnica) bo imel 3 zaporedne delovne postaje: FIZIO, API in HORTI. Aktivnosti na vsaki delovni postaji bodo trajale največ 25 minut.

Med delovnimi postajami bo 10 minutni odmor namenjen osvežitvi (zeliščni čaj, degustacija medu). Zadnji odmor bo namenjen informiranju o projektu in o dosegljivosti pisnih ter video materialov.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6609″ img_size=”medium” onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Gibalne vaje – vodena fizična aktivnost v kombinaciji z akupunkturo in akupresuro igra pomembno vlogo pri zmanjševanju in preprečevanju posledic astme in diabetesa, saj sprošča pot vitalne energije (či) po nevidnih telesnih kanalih, imenovanih meridiani. Navedene aktivnosti povečajo delovanje pljuč, izboljšajo pretok zraka za polovico, toliko kot npr. vdihavanje uradnega zdravila, denimo ventolina. Pri diabetesu so učinki sproščanja či-ja podobni. Še posebej blagodejno vpliva akupresura na sladkorne bolnike in izkušnje kažejo, da se lahko bolezen bistveno omeji.

Demonstracijska delavnica je namenjena:
• Praktičnemu prikazu gibalnih vaj;
• Informiranju o možnostih nadaljnjih vaj/terapij;
• Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodita: Anja in Tina[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6749″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6751″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6671″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1536306299425{margin-top: 30px !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6618″ img_size=”medium” onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Api-inhalacija – za lajšanje dihalnih težav in za krepitev odpornosti je zelo blagodejno vdihavanju zraka iz čebeljega panja. Tam je aerosol, ki vsebuje eterična olja, flavonoide, med, cvetni prah in propolis ter druge zdravilne snovi. Propolis – v laboratorijskih raziskavah so ugotovili, da deluje antioksidativno, protimikrobno, protitumorsko, protivirusno in protivnetno, ter da uravnava raven inzulina pri sladkorni bolezni in pospešuje celjenje ran.

Demonstracijska delavnica je namenjena:
• Praktičnemu prikazu api-terapije;
• Informiranju o možnostih nadaljnjih terapij;
• Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodi: Ivan[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6757″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6678″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6753″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1536306299425{margin-top: 30px !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6628″ img_size=”medium” onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Relaksacijske tehnike – joga, meditacija, vizualizacije, nadzorovano dihanje se uvrščajo med sprostitvene tehnike, ki so pri astmi in diabetesu bistvenega pomena. Vsaka meditacija uči, kako doseči celostno sprostitev, osredotočen um in prek takega stanja stik s svojim notranjim jazom. Smisel meditacije je pot do notranjega miru in s tem dvigovanje kakovosti življenja. Naravno okolje igra pri tem pomembno vlogo, še večji pa je učinek ob krepilnih čajih.

Demonstracijska delavnica je namenjena:
• Praktičnemu prikazu sprostitvenih tehnik;
• Informiranju o možnostih nadaljnjih vaj/terapij;
• Dosegljivosti tekstnih in video navodil.

Vodita: Tina in Elica[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6755″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6739″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6741″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vsi udeleženci ste vabljeni, da se vključite v demonstracijske vaje/terapije pod vodstvom izkušenih trenerjev ter terapevtov z mednarodnimi licencami. Svetujemo, da se primerno oblečete in obujete, saj bodo vaje/terapije na prostem. V primeru slabega vremena bodo vaje pod kozolcem v gaju in v telovadnici v Termah Topolšica.

V kolikor pri vajah/terapijah neposredno ne boste sodelovali, ste vseeno vabljeni, da si vaje ogledate, in da se nam po zaključku dogodka pridružite na druženju, klepetu in degustaciji krepilnih zeliščnih čajev in čebeljih izdelkov.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]

NASLEDNJI DOGODEK:

  • 28. in 29. 9. – VAJE / TERAPIJE ZA LAJŠANJE TEŽAV NEVROLOŠKIH BOLNIKOV

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]