Jesen je tu in jesen je v Mozirskem gaju čas za buče. Bučni aranžmaji so v naš park že prinesli jesenske vibracije, kmalu pa se bodo tem pridružile še buče velikanke. Čudeži narave, ki očarajo vse obiskovalce.

V soboto, 24. septembra, prihajajo buče velikanke

Če si želite buče velikanke ogledati tudi vi in Bučmane – člane društva gojiteljev buč, vprašati, kako jim uspe vzgojiti tako velike buče in ali se iz njih skuha dobra juha, se nam morate pridružiti na 12. tekmovanju za najtežjo bučo v Mozirskem gaju. To bo potekalo v soboto, 24. septembra.

Od 10. do 11. ure bosta potekala sprejem in registracija tekmovalcev, tehtanje se začne ob 11. uri. Razglasitev rezultatov, podelitev nagrad in priznanj pričakujemo okrog 13. ure.

Tako kot lani, tudi letos navijamo, da nas čaka nov rekord. Lani so se namreč, ko smo na tehtnico postavili »orjakinjo« Janka Lovšeta, številke ustavile na 719 kg. S tem je Lovše presegel svoj zadnji rekord Mozirskega gaja iz leta pred tem – 713 kg.

Morda bomo letos ponovno dobili tudi rekorderko po dolžini. Rekord Mozirskega gaja za najdaljšo bučo od lani sicer drži Zlatko Podgoršek. Njegova buča je lani namreč merila kar 200 cm.

Seveda pa bomo skupaj izbirali tudi najlepšo bučo. Lani je ta laskavi naziv za svojo bučo prejel Erik Rink Perme. Pred tem smo najlepšo bučo izbirali še leta 2019, ko je zmago domov nesla buča Sebastijana Kozjeka.

Iskali bomo tudi najtežjo lubenico. Rekord smo na zadnje zabeležili leta 2020. Takrat je lubenica Uroša Fifolta tehtala 69 kg.

A tudi, če ne bomo zabeležili nobenega rekorda, nas vseeno zagotovo čaka zanimivo in zabavno jesensko dopoldne v Mozirskem gaju, ki ga ne smete zamuditi.

Tudi ljubitelje cvetja čaka paša za oči

Nismo pozabili niti na ljubitelje cvetja. Park je še vedno lepo razcveten, bučam pa so se v teh dneh pridružili še čudoviti aranžmaji cvetličarjev in vrtnarjev, ki so jih k nam pripeljali direktno iz tekmovanja na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Tokrat tekmovanje namreč ni potekalo v našem parku.

Na ogled je okrog 30 jesenskih cvetnih aranžmajev mladih cvetličarjev in vrtnarjev.

Dogajanje se nadaljuje tudi po tekmovanju za najtežjo bučo

Dogajanja v parku s 24. septembrom še ne bo konec. Že dan za tem, 25. 9., bo v parku Jernej Verbuč, ki je izdelal lesene skulpture, ki jih najdete v Mozirskem gaju, v živo prikazal, kako jih izdeluje s svojo motorno žago.

V soboto, 8. oktobra, pa bomo podelili Pony kolo zmagovalcu foto natečaja, ki je vse poletje potekal v soorganizaciji podjetja Turna Rog bikes in Mozirskega gaja.

Jesenska razstava buč in cvetja bo potekala vse do vključno 9. 10., ko se bo Mozirski gaj do zime tudi zaprl.

Vabljeni torej v Mozirski gaj! Začutimo čarobnost jeseni skupaj!