Jesen prihaja, z njo pa se v Mozirski gaj vračajo tudi buče velikanke, ki vedno pritegnejo številne radovedne obiskovalce. Prepričani smo, da bo tako tudi letos.

Kako vzgojiti tako veliko bučo? So užitne? Ali bomo letos ponovno presegli rekord? Na vsa ta in še številna druga vprašanja boste odgovore dobili, če se nam pridružite na 11. tekmovanju za najtežjo bučo v Mozirskem gaju.

  1. tekmovanje za najtežjo bučo bo v soboto, 25. septembra, od 11. ure dalje.

Od 10. do 11. ure bosta potekala sprejem in registracija tekmovalcev, tehtanje pa se začne ob 11. uri. Razglasitev rezultatov ter podelitev nagrad in priznanj pričakujemo okrog 13. ure. Na tekmovanju bomo sicer poleg najtežje buče iskali še najdaljšo in najlepšo ter najtežjo lubenico.

Spet bomo lovili rekord

Tako kot lani, tudi letos navijamo, da nas čaka nov rekord. Lani so se namreč, ko smo na tehtnico postavili »orjakinjo« Janka Lovšeta, številke ustavile na 713 kg. S tem je Janko Lovše presegel zadnji rekord Mozirskega gaja, ki ga je dosegel leta 2016 s 697 kg težko bučo.

Sicer pa smo lani stehtali kar dve buči težki več kot 700 kg. Drugo mesto je namreč dosegel Uroš Fifolt, ki je pred tem kar 3 leta nosil naslov prvaka Mozirskega gaja. Njegova buča je tehtala 704 kg. Buča, ki je dosegla 3. mesto, je bila buča Boštjana Pliberška in je tehtala 435 kg.

Lani smo poleg najtežje buče dosegli še en rekord. Stehtali smo najtežjo lubenico, ki je bila težka kar 69 kg. Njen gojitelj je bil Uroš Fifolt. Zadnji rekord v teži lubenice je bil sicer 60 kg, ki ga je dosegel Janko Lovše. Morda rekord presežemo tudi letos.

Izbirali bomo tudi najlepšo in najdaljšo

Letos bomo ponovno izbirali tudi najlepšo in najdaljšo bučo.

Leta 2019 smo sicer prvič izbirali najlepšo bučo Mozirskega gaja. Zmagovalec je postal Sebastijan Kojzek iz Ruš. Omenjena buča je bila sicer težka 569 kg.

Istega leta smo prvič izbirali tudi najdaljšo bučo. Slovenski rekord je dosegel Zlatko Podgoršek z bučo dolgo 178 cm. Gostili pa smo tudi dobitnika svetovnega rekorda za najdaljšo bučo – Gorana Lazića iz Srbije, čigar buča je v dolžino merila kar 395,4 cm.

Tekmovanje tudi uvod v jesensko razstavo buč in cvetja

Z 11. tekmovanjem za najtežjo bučo se v Mozirskem gaju začenja tudi jesenska razstava buč in cvetja. Ta bo potekala od 25. 9. do 10. 10., ko se bo Mozirski gaj do zime tudi zaprl. Ogledali si boste lahko buče velikanke, različne bučne aranžmaje in jesensko cvetje.

Vabljeni torej v Mozirski gaj, da si napasete oči na darovih narave in začutite barvitost jeseni.