V nedeljo, 20. maja 2018, je Mozirski gaj že četrto leto zapored gostil člane svetovnega gibanja Joga v vsakdanjem življenju. Otvoritvi stalne postavitve čaker, ki so bile letos prenovljene, je sledila vadba joge. Poleg mozirskega župana in veleposlanika Indije je zbrane v parku cvetja s svojim obiskom počastil duhovni učitelj, ustanovitelj sistem Joga v vsakdanjem življenju, Višvaguru Šri Mahamandalešvar Paramhansa Svami Mahešvarananda

Okoli 10. ure, ko so se na nebu nad Mozirjem še sprehajali temni oblaki in na zemljo pošiljali redke dežne kaplje, da bi nas malo zdramili iz nedeljskega dremeža, se je Mozirski gaj vse bolj polnil z obiskovalci. Večina je z joga blazinami pod pazduho hodila proti osrednjemu travniku pod razglednim stolpom. Tam so jih že čakale razgrnjene joga blazine, postavljene okoli osmih čaker.

mozirski-gaj-joga-2018

Počasi in umirjeno so čakali prihod duhovnega učitelja Višvagurudžija, ustanovitelja sistema Joga v vsakdanjem življenju. Najprej si je ogledal vse prenovljene čakre in opozoril obiskovalce, naj se čakram ne približujejo bliže od enega metra. Kot je dejal, barve čaker oddajajo posebno energijo, ki je ni dobro prekiniti.

Višvagurudžijevemu sprehodu med osmimi čakrami, ki predstavljajo najpomembnejše točke človeškega telesa in tečejo po hrbtenici, je sledil uradni pozdrav.

mozirski-gaj-joga-2018

Suhoveršnik: Pozabljamo, da je treba skrbeti tudi za našo duhovnost

Prvi je besedo dobil župan občine Mozirje, Ivan Suhoveršnik. Zbrane je lepo pozdravil in povedal, da je to dan, ko praznujemo duhovno vez in povezanost dveh kultur. Izpostavil je, da ljudje skrbimo za izgradnjo infrastrukture in drugih stvari, ki nas povezujejo. Skrbimo tudi za naša telesa. Pri vsem tem pa pozabljamo, da je treba skrbeti tudi za našo duhovnost. Naše telo bi bilo prazno brez duše. Preden je predal besedo veleposlaniku Republike Indije, je povedal še, da je ta dan namenjen še posebej temu, da našo duhovnost povežemo z našimi telesi in tistim, kar je nad nami.

mozirski-gaj-joga-2018

Paramjit Mann: Pred nami je simbol tisočletne indijske kulture

Veleposlanih Indije v Sloveniji, Paramjit Mann, je zbrane najprej spomnil na vse lepe stvari, ki nas obdajajo: vreme, narava, Višvagurudži itd. Vesel je bil, da je lahko prišel v Mozirski gaj na svetovni dan čebel in v počastitev mednarodnega dneva joge, ki ga praznujemo 18. junija. Zbrane je spomnil, da je pred njimi simbol tisočletne indijske kulture, Višvaguru pa je njen pravi ambasador. Z njegovo pomočjo se po svetu širi zavedanje, da se morajo različne kulture med seboj povezovati.

Višvagurudži: Na obisk Mozirskega gaja sem čakal 4 leta

mozirski-gaj-joga-2018

Učitelj Višvagurudži je govor začel s petjem. Po pozdravu svetlobi, gospodu naših src in vseh zbranih bratov in sester, je povedal, da vsako leto na svoj rojstni dan razglasi eno stvar. Tako je pred petimi leti opozoril, da je treba zaščiti čebele. Zato je vesel, da so Združeni narodi sprejeli odločitev in 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Kot je dejal, bomo sadje čez nekaj let lahko videli le na slikah, če ne bomo zaščitili teh malih živali. Zahvalil se je vsem, ki skrbijo za ta čudoviti park, kjer poleg čebel uživajo tudi ostale živali.

Svoj pozdravni nagovor je nadaljeval z razlago pomena čaker, teh starodavnih simbolov, ki predstavljajo hrbtenico človeka, kjer se skriva božanska energija.

Na koncu je povedal, da je zelo vesel, da mu je uspelo priti v Mozirski gaj, saj je na ta obisk čakal kar štiri leta. Zahvalil se je umetnikom za poslikavo čaker, Mozirskemu gaju in celotnemu Mozirju pa je zaželel božjega blagoslova: “Temu čudovitemu mestu želim, da ga Bog blagoslovi, da boste srečni in zdravi.”

Po slavnostnih govorih so se obiskovalci počasi namestili na svoje joga blazine in počakali na vodeno vadbo.

mozirski-gaj-joga-2018