V Mozirskem gaju vas 15. in 16. avgusta čaka praznični vikend aktivnosti

Namesto na veliko poletno razstavo eksotičnih živali in cvetja, katere smo bili vajeni prejšnja leta in je letos zaradi trenutnih razmer ne moremo speljati, vas Mozirski gaj na praznični vikend, 15. in 16. 8., vabi v cvetlični objem poletnega cvetja, ko se boste lahko naužili lepote narave, si dovolili, da se vas dotakne cvetlična pravljica in si krajšali čas z različnimi aktivnostmi.

Zaigrale nam bodo Sestre Lamprenčnik

Med tem, ko boste duhali cvetlice in se sprehajali med pisanimi gredicami, boste tako v soboto kot v nedeljo med 11. in 13. uro lahko prisluhnili manjšemu koncertu Sester Lamprečnik.

Sestre Lamprečnik so za obiskovalce pripravile pevski program, s poudarkom na slovenskih pesmih. Najraje pojejo o ljubezni, vsaki pesmi pa dodajo nekaj svojega pridiha in svojevrsten aranžma.

Čakajo vas tudi želve

Čeprav letos ne bomo mogli pripraviti velike razstave eksotičnih živali z društvom Bioexo, pa boste v Mozirskem gaju vseeno lahko srečali nekaj živali. Poleg čebelic, metuljev, kačjih pastirjev, ptic pevk in drugih simpatičnih živalic, ki vas v Mozirskem gaju čakajo ob vsakem obisku, bodo tokrat na ogled še želve in eksotični ptiči.

mozirskigaj cebelnjak 01 - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostemNa praznični vikend, 15. in 16. avgusta, bodo Mozirski gaj obiskali člani Društva za želve Slovenije, ki pomagajo ljudem z informacijami in nasveti o želvah ter nudijo pomoč, ko jim te postanejo odveč. Poučujejo jih, kako velike zrastejo in kaj potrebujejo. Poskušajo jih seznaniti tudi s tem, da se tujerodnih želv, ki jih kupijo v trgovinah z živalmi, ne spušča v naravno okolje. »Prav tako skrbimo, da tudi iz narave odstranimo vse tujerodne želve in s tem pomagamo zaščititi našo naravo pred njimi in avtohtono vrsto močvirsko sklednico,« pravijo.

V Mozirskem gaju bodo predstavili najpogostejše tujerodne močvirske želve, kot sta Rdečevratka in Rumenovratka ter njune sorodne vrste. Tako si bo mogoče ogledati Rdečevratko – Trachemys scripta elegans, Rumenovratko – Trachemys scripta scripta, Tenesejevo rdečevratko – Trachemys scripta troostii, Okrasnico – Pseudemys concinna, Nelsonijevo okrasnico – Pseudemys nelsoni ter Zemljevidarko – Graptemys sp. Na ogled bo tudi kopenska vrsta, ki izhaja iz Afrike in spada med orjaške želve, Ostrogasta želva- Geochelone sulcata.

Eksotične ptice vas bodo očarale

V Mozirskem gaju vas bodo prihajajoči vikend pričakale tudi eksotične ptice, ki jih bo na ogled pripeljal Alojz Osterman. Ogledati si bo med drugim mogoče Rdeče čopasto turako, Kitajskega aleksandra, Malega in Velikega rumenočopastega kakaduja ter Aro ararauno.

mozirskigaj lokvanj japonskivrt - Mozirski gaj - park cvetja in muzej na prostemRdeče čopasti turaco je edini tovrstni ptič v Sloveniji in srečali ga boste lahko prav v Mozirskem gaju. Je predstavnik skupine Turakov kateri izvirajo iz Afrike. Vrsta je razširjena v Angoli. Spadajo v skupino mehkokljunih ptic kar pove , da se prehranjujejo s sadjem in z insekti.  Preko zime morajo biti na toplem. Pri večini vrst Turakov sta spola enako obarvana in se med seboj zelo težko ločita. V času parjenja so samci zelo agresivni, zaradi česar je v voljeri lahko le po en par ptic.

Kitajski aleksander  pa izvira – po pričakovanjih – iz Kitajske in dela severno vzhodne Indije. Tam prevladuje gorato področje, ptič pa v teh predelih naseljuje pas na nmv. med 1200 in  4000 m. Najdejo se celo na višini do 4500 m in so tako najvišje živeča vrsta aleksandrov. Kitajski aleksander se dobro socializira in lepo govori. Ni zahtevna vrsta hišnega ljubljenčka.

Seveda pa vas bodo tudi tokrat pričakale številne stojnice z različnimi izdelki.

Mozirski gaj vabi vsak dan

Ne zamudite torej vikenda polnega aktivnosti v Mozirskem gaju. Obiščite cvetlično razstavo tudi ta vikend in se prepustite cvetnemu objemu. Mozirski gaj vas pričakuje odprtih rok,  pustite, da se vas dotakne!

Odprti smo vsak dan, od 9. do 19. ure. Poskrbeli smo za vse varnostne ukrepe.