Poletna razstava eksotičnih živali in cvetja v Mozirskem gaju se je 15. avgusta zaključila in moramo priznati, da smo zelo zadovoljni s tako velikim obiskom razstave. In to kljub zelo vročim dnem, ki so na preizkušnjo postavili tako živali kot organizatorje dogodka.

»Obisk je bil zelo dober, malo je motilo samo prevroče vreme,« je ob koncu razstave povedal Darko Bele, vodja Mozirskega gaja. Z obiskom in celotnim dogodkom pa so zadovoljni tudi v Društvu ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo, ki so 27. Bioexo pripravili skupaj z ekipo Mozirskega gaja.

Največ obiskovalcev si je 4-dnevno razstavo ogledalo v nedeljo, na zadnji dan dogodka, ko so dopoldne avtomobile morali parkirati še pred krožnim krožiščem, ki pelje v Mozirski gaj.

Obiskovalci so bili navdušeni tako nad živalmi kot nad cvetjem

V štirih dneh razstave se je v Mozirskem gaju zvrstilo veliko aktivnosti. Najmlajši obiskovalci so si lahko poslikali obraz in zbirali štampiljke, ki so jih pripeljale do zaklada. Najhitrejši pa  so se lahko udeležili Bioexo delavnic premagovanja strahu pred kačami in žuželkami. Nanje se je bilo namreč potrebno predhodno prijaviti, prijav pa je bilo toliko, da so jih člani Bioexo morali zapreti že teden pred dogodkom.

Obiskovalci so se lahko sprehodili med številnimi različnimi stojnicami in jezdili ponije ter konje. Konji se bojda vračajo spet jeseni, na razstavo buč. Prav vsi obiskovalci pa so lahko občudovali razcvetene gredice in edinstvene vrtove Mozirskega gaja ter si ogledovali številne atraktivne živali, ki so za štiri dni svoj dom dobile v našem parku cvetja.

Obiskovalce so očarale tudi razcvetene gredice vrtnic, vodenk, celo okrasnega krompirja, ki smo ga letos posadili, in drugega cvetja. Ekipa Mozirskega gaja je namreč prav za poletno-jesenski čas zasadila več kot 110.000 novih sadik cvetja.

Največje zvezde so bili kuščarji

Največji šotor, kjer so se skrivale kače, tudi anakonda in pitoni, se je letos od kozolca preselil na konec Mozirskega gaja, k Savinji. Kot vsakič, so kače tudi tokrat pritegnile ogromno radovednih obiskovalcev, tudi tistih, ki se jih sicer bojijo. In nekaterim je prav med stikom z njimi, pri čemer so jim pomagali člani društva Bioexo, svoj strah uspelo tudi premagati.

Po parku so bili razporejeni tudi drugi kotički, kjer so obiskovalci lahko občudovali želve – tako kopenske kot vodne, in žuželke. Največje zvezde pa so bili letos kuščarji. Člani društva Bioexo so tokrat namreč v Mozirski gaj pripeljali še več kuščarjev, kot običajno, največ očaranih pogledov pa so ujeli pisani kameleoni, ki so se včasih sprehajali kar po bližnjem drevesu. Seveda pod budnim očesom svojega lastnika. Njihove barve so se prelivale v številnih odtenkih, njihov lastnik ali posvojitelj, kot jim nekateri raje rečejo, pa je vsem obiskovalcem z veseljem povedal več o njih.

Mozirski gaj ostaja odprt

Kljub temu, da je velika poletna razstava eksotičnih živali in cvetja končana, Mozirski gaj še vedno ostaja odprt in vabi med svoje razcvetene gredice v senco dreves vsak dan od 9. do 19. ure, vse do 10. oktobra.

Vabijo atraktivni vrtovi in čudovite lesene skulpture, pa tudi druge zanimivosti parka, kot so največji uglašeni vetrni zvončki v Evropi, velika jajca, na katerih počasi nastaja zgodba, in vilinske hišice. Jeseni pa nas – če bodo to le dovoljevale razmere – čaka še tekmovanje cvetličarjev in vrtnarjev za pokal Mozirski tulipan ter kasneje razstava buč velikank in tekmovanje za najtežjo bučo. Prav tako se še do sredine septembra lahko fotografirate s kolesom Pony in si v nagradni igri prislužite prav to kolo ali letno vstopnico za Mozirski gaj.

Skratka, v Mozirskem gaju se še vedno dogaja veliko in veseli, bomo, če nas boste obiskali kadarkoli do sredine oktobra, od 9. do 19. ure. Skupaj bomo ustvarili nove spomine, skupaj bomo začutili čarobnost iztekajočega se poletja.