22. septembra 2018 se je v Mozirskem gaju odvijalo že osmo tekmovanje buč velikank. Odprtega državnega prvenstva se je udeležil tudi “bučman” iz Avstrije, ki je zasedel tretje mesto. Lanski naslov pa je uspel ubraniti Uroš Fifolt, ki je v Mozirje pripeljal 607-kilogramsko bučo.

Letošnje leto je na odprtem državnem prvenstvu sodelovalo 15 buč, dve od njih sta pripotovali iz Avstrije. Janku Lovšetu, prekaljenemu pridelovalcu buč velikank, ki je že 5-krat zmagal na tekmovanju v Mozirskem gaju, letos ni uspelo prehiteti Uroša Fifolta, ki je uspel ubraniti lanskoletni naslov. Lovšetova 550-kilogramska buča je zasedla 2. mesto, Fifoltova 607-kilogramska lepotica pa je premagala vso letošnjo konkurenco.

Tretje mesto je s 511 kilogrami zasedla avstrijska buča, ki se je v Mozirje pripeljala iz okolice Dunaja, natančneje iz kraja Riederberg, ki se nahaja severozahodno od avstrijske prestolnice.

Tekmo je nadzorovala tričlanska komisija

Da je tehtanje potekalo tako, kot je treba, je poskrbela tehtnica Tara iz podjetja Lotrič meroslovje. Vse skupaj je nadzirala tudi tri članska komisija, ki so jo sestavljali Urška Habjan, predstavnica podjetja Lotrič, Matija Petrin iz podjetja Hišni aparati B/S/H Nazarje in športni novinar Ivo Milovanovič, ki je povezoval in komentiral tekmo.

Rezultati:

 1. Uroš Fifolt, Novo mesto > 607 kg
 2. Janko Lovše, Trebnje > 550 kg
 3. Friedrich Melka, Avstrija > 511 kg
 4. Ervin Zajc, Laško > 464 kg
 5. Martin Jehart, Slovenj Gradec > 383 kg
 6. Sebastijan Kozjek, Ruše > 354 kg
 7. Ivan Polenik, Radlje ob Dravi > 324 kg
 8. Martin POdgornik, Čepovan > 316 kg
 9. Janez Govek, Ljubno > 314 kg
 10. Aleš Pliberšek, Slovenske Konjice > 297 kg
 11. Janez Firm, Litija > 296 kg
 12. Franjo Naraločnik, Ljubno > 252 kg
 13. Janez Klemen, Laze v Tohinju > 216 kg
 14. Bojan Kuzminski, Trnovska vas > 107 kg
 15. Friedrich Melka, Avstrija > 58 kg

Mozirskega rekorda letos nismo podrli

Čeprav so imele buče letos zelo ugodne pogoje za rast in so se organizatorji potiho nadejali, da bo padel rekord med bučami, ki so se v vseh teh letih tehtale v Mozirskem gaju, se na tehtnici ni pokazala trimestna številka s 7 na začetku.

Po merilih GPC (Great Pumpkin Commonwealth) si slovenski rekord še vedno lasti Janko Lotrič, ki je leta 2014 pridelal bučo, težko 794,5 kg. Vendar ni bila stehtana v Mozirju.

Ste vedeli, da …?

 • Slovenski pridelovalci buč so si nadeli ime “bučmani”.
 • Lastnik svetovnega rekorda je Mathias Willemijns iz Belgije, ki je leta 2016 vzgojil 1.190,49 kg težko bučo. Stehtali so jo v Ludwigsburgu, v Nemčiji.
 • S tekmovanjem buč velikank se je odprla jesenska razstava buč v Mozirskem gaju. Na ogled bo do 7. Oktobra, vsak dan med 9:00 in 19:00.
 • Z razstavo buč se Mozirski gaj do začetka decembra, ko bo park razsvetlilo 1.200.000 lučk, zapira.

Najlepša hvala sponzorjem

Zahvala za izpeljano tekmovanje ne gre samo tekmovalcem, ki so kljub zelo slabemu vremenu v Mozirski gaj pripeljali svoje buče, ampak tudi vsem sponzorjem, ki so omogočili tekmovanje in prispevali bogate nagrade za tekmovalce. Vsi so prejeli pohvalo in darilno vrečko Lotrič, prvih sedem je prejelo tudi gospodinjski aparat Bosch.

Generalna sponzorja dogodka sta bila: Hišni aparati B/S/H Nazarje in Lotrič meroslovje.

Ostali sponzorji: BioGuano, Vinska klet Mastnak, Vinogradništvo Steyer – Danijel Grudnik, Steklarstvo Benda Mozirje, Društvo bučmani Oplotnica.

Razstava buč bo trajala do 7. oktobra, potem pa park za nekaj časa zapre vrata.

Več o tem >

29. septembra 2018 vas vabimo na sklepno dejanje praznovanja 40-letnice Mozirskega gaja, 700-letnice trških pravic Mozirja in svetovnega dneva turizma.

V Mozirskem gaju se ob 18:00 začne koncert Majde in Marjana Petana, ki sta se pred 40 leti spoznala prav v našem parku.

Več o tem >